Ürünlerinin yüzde 98’inden fazlasını yerel üretmesi ile öne çıkan Recordati İlaç, depolarında SAP depo yönetim sistemi ile el terminalleri vasıtası ile malları hazırlıyor. Bu sayede iç ve dış müşterilerine hızlı ve doğru şekilde zamanında hizmet sunuyor.

Recordati İlaç Fabrika Müdürü Orhan Savcı, fabrikalarındaki üretim süreçleriyle ilgili ise şu bilgileri verdi:

"Üretim planlama bölümünde hazırlanan program dahilinde, Planlama ve Lojistik Bölümü tarafından, onaylı tedarikçi firmalara, üretimi yapılacak ilaçlarda kullanılacak hammadde ve ambalaj malzemelerinin siparişi verilir. Sipariş edilen hammadde ve ambalaj malzemelerinin depoya giriş işlemleri tamamlandıktan sonra Kalite Kontrol Laboratuvarı tarafından gerekli kontroller yapılır. Kontrol sonucuna göre, hammadde ve ambalaj malzemeleri imalatta kullanılmak üzere serbest bırakılır ya da reddedilir. Program dahilinde üretilecek ürün için, üretim siparişi doğrultusunda depo tarafından hazırlanan etken ve yardımcı maddeler tartım bölümüne teslim edilir ve seri üretim talimatlarında belirtilen miktarda tartılarak üretime hazırlanır ardından ilgili bölümlere teslim edilir. Seri bazda yapılacak her üretim ilgili seri üretim talimatlarındaki operasyon basamakları takip edilerek, GMP kuralları çerçevesinde üretim sorumlularının kontrolünde gerçekleşir. Operasyon basamaklarının yürütülmesi esnasında seri üretim talimatlarında belirlenmiş aralıklarla operatör ve IPC (in process controls) teknisyenleri tarafından numune alınarak kontroller yapılır (görünüş, ağırlık, çap, kalınlık, sertlik, dağılma, fribialite, yoğunluk, pH, viskozite, vb). Eğer tanımlanmışsa, Kalite Kontrol bölümü tarafından yarı mamül aşamasından analiz için numune alınarak uygunluğu kontrol edilir.

NAKLİYELAZIM KİTLE FONLAMA TURUNA ÇIKTI NAKLİYELAZIM KİTLE FONLAMA TURUNA ÇIKTI

Yarı mamüller ambalajlanmak üzere ambalaj bölümüne gönderilir. Ambalajlama işlemi esnasında üretim sorumlusu ve operatör tarafından belirli aralıklarla kontroller yapılarak (sızdırmazlık, tork, kutu üzerindeki baskı, alüminyum folyo yapışma, blister doluluk kontrolü, etiket kontrolü, vb) ambalajlama işlemi tamamlanır ve mamul depoya teslim edilir. Kalite kontrol tarafından seri bazında bitmiş ürün testleri yapılarak ürünün istenilen spesifikasyonlarda olduğu kontrol edilir. Üretim işlemi tamamlanan ilacın mamul depoya teslimatı ilgili bölüm personel tarafından yapılır. Üretim tarafından depoya teslim edilen mamullerin miktarı sisteme girilir. Üretim sorumluları tarafından seri bazında kullanılan hammadde ve ambalaj malzemelerinin sistemden düşümleri yapılarak çıkış formları alınır. Seri üretim talimatları dosyasının kapanışları yapıldıktan sonra üretim bürosuna teslim edilir. İlgili seri üretim talimatları dosyası üretim asistanları tarafından kontrolü yapılıp, üretim müdürü tarafından onaylandıktan sonra Kalite Güvence bölümüne teslim edilir. Kalite güvence bölümü tarafından kontrolü yapılır. Mesul Müdür tarafından kontrolü yapılıp, seriye ait uygunluğuna dair son onayı vermek üzere SAP Sistemi üzerinden, ürün statüsü karantinadan serbest ürün konumuna geçirilerek, seri satış için onayını verir. İşlem sonunda sevkiyat için seri hazır hale getirilir. İlgili seri için İlaç Takip Sistemi bildirimleri Bakanlık ya da fason üretim yapan firmalara yapılır."