Eroğlu Grup’a bağlı Colin’s Lojistik Merkezi, Esenyurt’ta faaliyet gösteriyor. 4 bin 900 çalışana sahip olan Colin’s markasının lojistiğini ise merkez bünyesinde 38 bin metrekarelik zeminde 195 kişi gerçekleştiriyor. Loft, DNM ve Fero Tekstil’in ürünleriyle depo alanını paylaşan Colin’s’in Lojistik Merkezi’ni ziyaret ederek yaptıkları yatırımları ve hedeflerini konuştuk.

Colin’s’in Lojistik Merkezi ne kadarlık bir alan üzerine kuruldu?

Colin’s Lojistik Merkezi Depo Grup Başkanı Hasan Uçkun (HU): Colin’s’in şu an da Türkiye’de kullandığı depo alanı toplam 38 bin metrekarelik zeminden oluşuyor. Biz bu alanı asma katlar ve ilave bölümlerle birlikte yaklaşık 53 bin metrekareye kadar çıkarttık. Yüksekliği 11 metre civarında… Buradaki dağıtım merkezinde 195 kişi çalışıyor. Söz konusu binamızda Colin’s ve Loft markasının ürünleri bulunuyor. Ayrıca özel A tipi antrepomuz var. Bir de Eroğlu Grup’un bünyesinde yer alan DNM Tekstil ve Fero Tekstil’in kumaşlarını burada konuşlanıyor.

Ne zamandan beri burada deponuz bulunuyor?

HU: 2014 yılının Mayıs ayında buraya taşındık. Aslında yeni sayılır…

Peki, depo alanını kurduktan sonra sorter alma düşüncesi nasıl gelişti?

HU: Biz depomuzu kurduktan sonra teknoloji yatırımı kararı aldık. İlk etapta birinci sorter ve konveyör yatırımlarımızı gerçekleştirdik. İlk teklif aşamasında kararlaştırdığımız bir markayla belirli bir dönem çalıştıktan sonra ikinci sorter ve konveyör alımlarına ihtiyaç duyuldu. İkinci sorter yatırımımızda Lodamaster ile tanıştık ve partnerlik sürecimiz başladı. Onlardan hem ilk alınan sorterlardaki sistemleri hem de yeni sistemleri yazılımlarıyla beraber entegre etmesini istedik ki; tüm işlerimizi tek kalemden takip edebilelim. Söz konusu projemiz, bu senenin Haziran itibariyle devreye alındı. Biz aslında bütünleşik bir sistem devralmaya çalıştık. Birinci sorter, ikinci sorter, inbound ve outbound sistemlerinde tek firmayla muhatap olup tek teknolojiyle işi götürmek istedik. Bunun için de Lodamaster ile bir araya geldik.

Fazların oluşum süreci nasıl gelişti?

Colin’s Lojistik Merkezi Antrepo Başkanı Refik Karabacak (RK): İlk makinanın teklifinde ben henüz Colin’s ailesine katılmamıştım. Ben geldiğimde makina yarı kurulum aşamasındaydı. Ama biraz sancılı bir dönemdi. Bizim tarafta da yeni bir tecrübe olduğundan dolayı gerekli ekipmanın yurt dışından gelmesi, kontakt kurulması gibi işler zaman aldı. İlk makinamızı geçen sene Mart ayı sonunda hayata geçirdiğimizi zannediyorduk ki Ağustos ayında tam manasıyla kullanamadığımızı fark ettik. İlk makina deneyimimizde böylelikle biraz da kötü bir tecrübe edinmiş olduk. Ancak yeni makina talebimizde ne isteyebileceğimizi, yazılım güncellemelerinde nelere dikkat edeceğimizi öğrendiğimiz için yeni teklifimizde taleplerimize bilerek başladık. Teklif aşamaları başlayınca süreçlerimizi yönettik. Farklı depolarda ürünlerimizle deneme sürecine dahil olduk. Hangi makinanın bizim için daha uygun olacağını inceledik. Neticede çocuk ürünümüz yok ama kabandan ayakkabıya kadar her türlü ürünün sorter işlerini burada çözümlendiriyoruz. O noktada da Lodamaster ile anlaştık.

HU: İkinci makine yatırımımızda sistemle alakalı olarak önce teklifleri almak, araştırmak, doğru teknolojiyi bulmakla alakalı araştırmaları yaptık. Ürünlerin buraya gelmesi başlayınca sistemi devreye alma kısmına geçildi. Bu süreç ilk teknolojimizi kurduğumuzda altı aylık bir süreci kapsarken, Lodamaster ile bunu üç ayda bitirdi. Bu sistemin kurulumuyla alakalı Almanya’dan bir ekip geldi. Sistemle alakalı bizlere bir takvim oluşturdular. Önce mekanik kısım, sonrasında yazılımsal geliştirmelerle süreç devam ediyor. Devamında deneme testleri yapıldı. Testlerden ne kadar sorunsuz cevap alınırsa makinanın anahtarı o kadar hızlı bir şekilde veriliyor.