Burkay Şirketler Topluluğu adı altında faaliyet gösteren Burkay Tekstil, 1975 yılından beri ev tekstili alanında üretim gerçekleştirmeye devam ediyor. Gerçekleştirdiği teknolojik yatırımlarla üretim kapasitesini ve kalitesini artıran Burkay Tekstil, fabrika içerisindeki hayati alanları da zaman içerisinde yeniden düzenliyor, değiştiriliyor. Burkay Tekstil fabrikasının bünyesinde bitmiş ürün ve hammadde olmak üzere bünyesinde iki farklı deposu bulunuyor. 2018 yılında boyahane bölümü için alınan iki makinenin üretim hattına eklenmesi sebebiyle hammadde deposu daha geniş bir yere taşınıyor ayrıca bitmiş ürün deposuna RFID sistemi getiriliyor. Depo bölümleri için yapılacak yeni yatırımları konuşmak amacıyla bir araya geldiğimiz Burkay Tekstil Makine ve Enerji Bölümü Yöneticisi Sezgin Güney “Etiketleme sistemi ile depo alanı içerisinde daha hızlı hareket edebileceğiz” dedi.

Burkay Tekstil’in yapılanmasından ve üretim faaliyetlerinden kısaca bahsedebilir misiniz?

Burkay Şirketler Topluluğu adı altında faaliyet gösteren Burkay Tekstil olarak Bursa’da bulunan fabrikamızda ev tekstili üzerine üretim gerçekleştiriyoruz. 2018 yılı içerisinde üretim hatlarının büyümesine ve üretim kapasitesinin artmasına yönelik önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Bu yatırım kapsamında boyahane ve dokuma bölümlerine odaklandık. Kumaş ve iplik boyama üzerine aldığımız iki yeni makina için üretim hattı içerisinde hazırlıklar yapıyoruz.

Hammadde ihtiyacınızı nereden temin ediyorsunuz?

Üretimde ihtiyaç duyduğumuz tüm ürünleri ve gerekli süreçleri biz kendi fabrikamızda gerçekleştiriyoruz. İplik üretimimiz Burkay Tekstil fabrikasında yapılırken aynı zamanda dokuma ve kumaş boyama işlemlerini yine bu fabrikada hayata geçiriyoruz. Bazı özel durumlarda dışarıdan aldığımız iplikler oluyor ancak genel itibariyle üretimimizde standart iplikten ziyade daha özel ve kaliteli iplikler kullanmayı tercih ediyoruz.

Burkay Tekstil, Türkiye için önemli bir üretici… Sizin Türkiye’ye kazandırdığınız ilkler nelerdir?

Türkiye’de ev tekstili üzerinde üretim yapan ilk beş şirket içerisindeydik. Şu anda ev tekstili ile ilgili herkes tüm ürünleri üretiyor ama marka olarak sayı yine oldukça az. Biz 50 yıldır tekstil sektörü içerisinde aynı kalitede hizmet göstermeye devam eden bir firmayız. Bu kaliteyi bozmamak için 2006 yılında yeni fabrika yatırımı yaparak üretim kapasitemizi arttırdık. 2018 yılında da aynı şekilde teknoloji için gerçekleştirdiğimiz yatırımlarımıza devam ediyoruz.

Fabrikanızda ne kadarlık bir depo alanı bulunuyor? Kapasitesinden ve kullandığınız teknolojilerden bahsedebilir misiniz?

Burkay Tekstil’in bünyesinde hammadde ve bitmiş ürün olmak üzere iki farklı depo bulunuyor. Hammadde depo alanımızın 350 ton iplik kapasitesi bulunuyor. Raflı sistem tercih ederek bu alanı çok daha avantajlı bir şekilde kullanıyoruz. Gerçekleştirdiğimiz yeni makine yatırımı nedeniyle, hammadde depo alanımızı üretim hattımıza dahil etme kararı aldık. Bu sebeple birkaç ay içerisinde depo alanımızı başka bir yere taşıyacağız. Bu süre içerisinde ürünleri yeniden elden geçirebileceğiz ve hiç kullanılmayan ve hareket görmeyen iplikleri ayıracağız. Hammadde deposu için belirlediğimiz yeni alanımız ise 700 metrekare büyüklüğe sahip olacağız. Daha geniş bir alanda ürünlerin stoklarını tutabileceğiz.

Bitmiş ürün deponuz hakkında da bilgi verebilir misiniz?

Fabrika içerisinde bitmiş ürünlerimizin bir araya getirildiği ikinci bir depo alanımız daha bulunuyor. O bölümde sevkiyatın daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde yapılması için RFID sistemine geçiş yapıyoruz. Hazırlık aşamasında bütün etiketlerimizi değiştireceğiz ve depoya giren tüm ürünlerin otomatik olarak okunmasını sağlayacağız. Bu sistem sayesinde hangi ürünün hangi rafta bulunduğunu otomatik olarak bileceğiz ve depo alanı içerisinde daha hızlı hareket edebileceğiz.

Etiketlerin yenilenmesi ve ürünlerin hazırlanması konusunda nasıl bir çalışma gerçekleştiriyorsunuz?

Etiketlerin yeniden hazırlanması ise bizim için uzun bir süreç olacak. Çünkü 500 bin ile 700 bin metre arasında hazır bitmiş mamulümüz bulunuyor. O kadar fazla ürünün etiketini değiştirmek ve tekrar geri almak işletmedeki diğer süreçleri aksatacak. Biz bu süreci avantajlı kullanabilmek için sadece yeni çıkan ürünlerin etiketlerini yeni sisteme göre hazırlayacağız, eski ürünler ise zaman içerisinde bitmiş olacak. Bu döngü sonunda deponun içerisinde bitmiş ürünlerin hepsi yeni sisteme entegre olacak.

Sevkiyatlarınızı ne kadar sürede bir gerçekleştiriyorsunuz? Buradan sevk edilen ürünler hangi noktalara gidiyor?

Sevkiyatlarımız günlük olarak gerçekleşiyor. Sevkiyat sürecinde uyguladığımız cutting sistemimiz bulunuyor. Bu sistem sayesinde bayiler 1000 metrelik bir kumaştan istediği uzunlukta alabiliyor. Kumaşın geri kalan kısmını sistemde görebilmeniz içinde ciddi bir yatırım gerektiriyor. Bu bölümün takibini ciddi bir şekilde yapabilmek için yatırımlarımıza devam ediyoruz.