Kaç depo ile çalışılması gerektiğini belirlemek zor bir konudur. Konunun bir yanı dağıtım gereksinimlerine dayanır. Hızlı teslim için müşteriye yakın yerde bulunmalıdır. Konunun öbür yanı ise maliyetlere bakmayı gerektirir. İyi karar verebilmek için çok sayıda maliyet bileşenini dikkate almak zorunludur. 
Bunlar; taşıma, iş gücü, ekipman, alt yapı ve envanter maliyetleridir. Maliyetleri hassasiyetle bilemeyiz ancak tahmin edebiliriz. Ne kadar fazla depo varsa o kadar fazla envanter maliyeti olacağı açık olsa da tüm kalemlerin en zor tahmin edilebilecek olanı envanter maliyetleridir. 

Zorluğun nedeni envanter maliyetlerinin depo sayısı ile doğrusal biçimde artmamasıdır. Diğer deyişle 10 depo varken 11’inciyi açmak stokları yüzde 10 artırmamaktadır. Görünür orantı olmaması rapor hazırlayanları uğraştırmakta, izlenen yöntem ile varılan sonuçlar eleştirilere açık ve tartışmalı olmaktadır.
Neyse ki David Maister isimli bir bilim insanı gözlem ve incelemeleri sonucunda gerçeğe oldukça yakın tahmini kolayca yapmamıza yardım eden bir formül geliştirmiştir. Maister’in Kare Kökü (Maister’s square root) adıyla bilinen formül şöyledir: 
Stok miktarındaki % değişim= [1 – (  √   x /  √   y)]x100                                                                                                                                

Formüldeki y mevcut depo sayısı, x ise düşünülen depo sayısıdır. Bu formül adeta hayat kurtarmakta ve depo yönetimi bilimi zannedildiğinin çok üzerinde birikime sahip olduğunukanıtlamaktadır.