Teknolojik gelişme tarihine baktığımızda milat ile 1900 yılı arasında neredeyse yatay, 1900 – 2000 arasında dar açılı, 2000 – 2010 arasında geniş açılı, 2010’dan beri de dimdik bir eğri görmekteyiz. 

Dik eğri dönemi hem sosyal dokuyu değiştirmekte, hem de sosyal dönüşümden etkilenerek yönlenmekte. Bu karşılıklı etkileşimin en güzel sonuçlarından birinden bahsedeceğim sizlere…

Dünyamızın yakın geleceği Z kuşağı adı verilen 2000-2021 arası doğumlu kişilere göre ve bu kişilerce belirlenecek. Bu grubun el, göz, kulak vb. motor becerilerinin insanlık tarihinin en yüksek düzeyine ulaşacağı öngörülüyor. Fütüristler Z kuşağının çalışacağı mesleklerin çoğunun henüz yaratılmadığını, onların çok bilinmeyenli denklemlerin bir parçası olduğunu belirtiyorlar. Ancak bilinen bazı şeyler de var. Bilinenlerden biri bu kuşağın kodlama öğreneceği, kodlamanın işlerinde önemli bir başarı faktörü olacağı. Ancak biliyoruz ki otomasyon dünyasında kodlama yapsak da kodlamayı hemen donanıma yükleyip çalıştırmak pek mümkün değil. Codesys, Matlab, C++ ile üretilen kodlar PLC’leri hemen çalıştırabilseydi nasıl da harika olurdu değil mi? Tabii ki öyle olurdu ve ne mutlu ki Phoenix Contact sayesinde de oldu! Phoenix Contact lansmanını yaptığı inovatif PLCnext teknolojisi ile Z kuşağına mükemmel bir araç hediye etti. Kodlama becerili yeni nesil bundan böyle hemen uygulanabilir, sonuç alabilir çözümler geliştirebilecek.

Üstelik PLCnext teknolojisi X (iş hayatında kaldıysa) ve Y kuşaklarına da çok uygun bir teknoloji. Açık kontrol platformu, modüler yazılım yapısı teknoloji sayesinde farklı kuşaklar, farklı yerlerden aynı proje üzerinde ekip çalışması yapabilecekler. Özetle PLCnext Nesnelerin Internet’i, Endüstri 4.0 ortamlarının en uyumlu PLC yazılımı.

Ne demiş Darwin; "Ne en güçlü olan tür hayatta kalır, ne de en zeki olan... Değişime en çok uyum sağlayabilendir hayatta kalan." 

Uyumu kolaylaştıran Phoenix Contact’a takdir ve teşekkürlerimizle…