Türkiye’nin dünya çapında söz sahibi olduğu alanların başında çimento yer alıyor. Ancak zor ve ağır şartlarda yüksek enerji tüketimi yapılarak elde edilen çimento için en önemli rekabet unsurlarının başında, birim enerji maliyetini düşürmek ya da birtakım dönüşüm projeleriyle enerji elde etmek geliyor.

Atık ısıdan enerji geri kazanımı, atıktan türetilmiş atık hazırlanması ve yakımı gibi konularda ülkedeki ilk uygulamalara imza atan üreticilerden Bursa Çimento, yenilikçi kimliğiyle bu ay kapağa taşıdığımız fabrika oldu.

Bursa Çimento, yakın zamanda Alman firması Netzsch ile yaptığı iş birliği ile özel bir değirmen tipini çimento endüstrisinde ilk deneyen fabrika olurken, ekipmanının çimentoya uyarlanmasında çok tatmin edici sonuçlar aldı.

Yazımızın başlığında da belirttiğimiz gibi kaliteli çimento için, hammadde girişinden, son ürün sevkine kadar her aşamayı kontrol edecek çalışmalara imza
atmak sektörde hayati önem taşıyor. Vizyoner üreticiler, fabrikalarında tüm hammadde kabullerini kantarlar ile yapıyor, üretimin her noktasında kalite ve miktarları yine çeşitli ekipmanlar ile ölçüyor.

Bursa Çimento Fabrikaları Genel Müdürü Osman Nemli, sıfır hata ile kaliteli üretimde en büyük güçlerini; sahip oldukları “otomatik laboratuvar sistemi ve
expert kontrol sistemi” şeklinde ifade ediyor. Otomatik laboratuvar ile üretimin çeşitli noktalarından hiç el değmeden alınan numunelerin otomatik olarak kontrol edilip sonuçların doğrudan operatörün ve kalite kontrol biriminin önüne gittiğini kaydeden Osman Bey, istenirse karışım oranlarının otomatik olarak değiştirilebildiğini vurguluyor. Burada manuel operasyonlara göre numune sıklığı 3-4 katına çıkabildiğinden her üretim aşamasında kalitenin ve üretim süreçlerine yan etkilerinin çok daha hızlı ve etkin kontrolü böylece sağlanmış oluyor. Röportajın detaylarına kapak bölümümüzden ulaşabilirsiniz.

Dergimizin Kasım sayısında ayrıca çimento sektörüne ürün ve hizmetleriyle katma değer sunan markaların yenilikçi çözümlerine yer verdik. İncelemelerinize sunuyoruz.