Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat için sorunsuz ve sürdürülebilir üretim çalışmalarına devam eden Türk çimento sektörü, geçtiğimiz her yıl üretim miktarını artırıyor. 2018 yılı verilerine göre Türk çimento sektörünün üretim miktarı 75,1 milyon ton, tüketim miktarı ise 66,9 ton seviyesinde gerçekleşti. Türk çimento
sektörünün 2018 yılı ihracatı 614 milyon dolar olurken üretilen çimentonun yüzde 10,3’ü ihracatta kullanıldı. Yerli ve milli üretime öncelik verilmesi, yüksek katma değerli ürün üretimine geçilmesi ve firmaların ölçek büyütmesi sektörün geleceği açısından büyük önem taşıyor.

ST Proses Dergisi’nin yeni sayısında kapak konusu olarak işlediğimiz imento üretim prosesinde hem gelişen yeni teknolojileri değerlendirdik hem de bu sektörde üretim gerçekleştiren Seza Çimento fabrikasını sayfalarımıza taşıdık. Seza Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, “Üretim yapabilmek için ham madde sistemi üzerine çevrimiçi analizörler kurduk. Bu analizörler, hammaddenin kimyasal özelliklerini anlık olarak analiz edip, dozajlama, kantarlarına komut veriyor. Reçeteye göre karar verip, o karara göre bant hızını ayarlayarak ham madde oranını otomatik düzenliyor. Standart sapması çok düşük sürdürülebilir kalite sağlanıyor” dedi.

Çimento sektöründeki yeni gelişmeleri ve üretim prosesine yönelik elişen yeni teknolojileri ağustos sayımızdan takip edebilirsiniz.

Keyifli okumalar dilerim...