2011 yılında hayal edilmeye başlanmış bir teknoloji harikasını aktaracağım bu ay. Şirket mültidisipliner uzman ekibi o tarihte önüne zor hedefler koymuş. En üst kalite ürünlerin tasarımlandığı, Endüstri 4.0 özelliklerine sahip yalın süreçlerin kusursuz üretim yaptığı, enerji verimliliğinin zirveye çıktığı, partnerlerin iyi karar vermek için gereken her veriye anında ulaşabildiği, talep değişikliklerine çevikçe uyum sağlayabilen, çalışanların konforlarının, eğitim güncellemelerinin sürekli sağlandığı bir konsept fabrika bu. Bakın nasıl bir yer:

Dört katlı fabrika iki buçuk yılda planlanmış. Metal işleme, elektro kaplama, elektronik üretimi ve montaj, teknik merkez ayrı katlarda üst üste yerleştirilmiş.   

İşgörenler cobot'lar ile yüzde yüz güvenilir ortamda üretim yapmaktalar. Cobot'lar kas işlemlerini üstlenmişler, işgörenler de zihinsel katma değer getiren işleri…  

Bilişim yapısı neredeyse canlıların sinir sisteminden güçlü.  Çalışanların çoğunda el aleti tablet! SAP’nin ME modülü dahi en uç özellikleriyle kullanılıyor. OEE değeri an be an display'lerde. Malzeme hareketi izleniyor, siparişlerin tamamlanma oranları görülebiliyor. 

İç lojistik çok etkin. Hammaddeler, süreç içi stoklar sürekli akış halinde, tüm iç lojistik araçları, malzemelere özel tasarımlanmış, taşımalar shuttle’lar ve tugger trenlerle yapılıyor. 

Zincir en fazla en zayıf halkası kadar güçlüdür ilkesince üretimde darboğaza izin yok!

Tedarikçiler üretime senkronizeler, sevkiyatları envanter limitlerine tam uyum içinde. 

Fabrika kullandığı elektrik enerjisinin beşte birini kendi üretiyor. Her yıl 1500t CO2 salınımı engelleniyor, geri kazanılan enerji basınçlı havanın üçte birini üretiyor. 

* * *

FESTO’nun gelecekteki üretimin nasıl olacağının örneğini veren Sharnhausen fabrikası imkanı yok bu sayfaya sığmıyor. FESTO’yu kutluyor, dergimize bu muhteşem fabrikalarını ziyaret fırsatı veren Sayın Osman Türüdü’ye içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.