Resmi Gazete’de yayımlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”e göre; kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden ve normal binalara kıyasla daha fazla enerji verimliliğine sahip “Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar” konseptine geçiş, 2023 itibarı ile aşamalı olarak zorunlu hale getirilecek. Düzenleme ile binaların kullandığı enerjinin en az yüzde 5’inin güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması
zorunlu olacak.

Yenilenebilir enerjinin giderek hayatımızın her alanında daha fazla yer bulması hem temiz çevre hem de enerji tasarrufu açısından olağanüstü bir gelişme. Bu binalar içinde endüstriyel fabrikalar, tesisler ve depoların da olacağı aşikar..

***
Yüksek enerji harcayan proseslere sahip olduğu için “Ölçemediğimizi kontrol etme şansımız yok” diyerek önce enerji etütlerine yönelik analizör yatırımlarına imza atan, sonra da etüt ve mühendislik gibi çalışmalarla büyük enerji tasarrufu elde eden Yorglass’ı bu “Mega Fabrikalarda Elektrik” köşemize konuk ettik.

Hava kaçakları ve kompresörlerle ilgili çalışmaları neticesinde günde 1500 kilowatt saat enerji kazancı elde ettiklerini söyleyen Yorglass Beyaz Eşya Fabrikaları Bakım ve Yatırımlar Müdürü Şenol Sezer, ayrıca pompa sistemlerinde değişiklik yaparak yıllık 113 bin kilowatt saat enerji tasarrufu sağladıklarını, sistemin 1,5 yılda kendini amorti ettiğini söyledi. Şu anda devam eden ve VAP onayını almış bir projesinden de bahseden Şenol Sezer’in açıklamalarının detayları “Mega Fabrikalarda Elektrik” köşemizde.. Yeni sayımızda fabrikalarda enerji verimliliğini artırıcı ürün, çözüm ve uygulamalara “Ürün ve Sistemler” bölümümüzde yer verdik.

Baharı müjdeleyen Mart ayında enerjiniz hiç bitmesin..

Keyifli okumalar...