Kış koşullarının etkisinin en yoğun hissedildiği şu günlerde konutların ısıtma ihtiyaçları öne çıkarken, kullanılan klima ve kombi gibi araçlar nedeniyle faturalar da giderek kabarıyor. Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği - İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, tüketilen enerjinin yüzde 80’inin ısıtma ve soğutma amaçlı tüketildiğine dikkat çekerken, TÜİK tarafından açıklanan Gelir ve Yaşam Koşulları araştırmasına göre de “yalıtımsızlıktan dolayı ısınamama” en çok karşılaşılan konut ve çevre problemi olarak görünüyor.

Emrullah Eruslu, Bakanlığın 1 Ocak 2023’ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binaların enerji performans sınıfının en az ‘B’ olacak şekilde inşa edilmesini ve kullanılacak enerjinin en az yüzde 5’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasını zorunlu hale getirdiğini aktardı. Düzenlemeyle birlikte, ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında bir miktar artış olacağını ifade eden Eruslu açıklamasında, cephelerdeki asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıklarının İstanbul’da 5 cm’den 8 cm’ye, Ankara’da ise 6 cm’den 9 cm’ye çıkacağını, çatılarda ise kalınlığın İstanbul’da 10 cm’den 14 cm’ye, Ankara’da ise 12 cm’den 18 cm’ye, döşemelerdeki kalınlık artışlarının Ankara’da 7 cm’den 9 cm’ye, İstanbul’da 5 cm’den 7 cm’ye çıkacağını açıkladı. Mart sayımızda “Yalıtım” dosya çalışmasında yapıları hem dış etkilerden koruyan hem de enerji sarfiyatını minimuma indiren nitelikli çözümlere, sektörden değerli
isimlerle yapılmış röportajlara ve uygulamalara yer verdik. Yine diğer dosya konularımız olan “Alüminyum Cephe” ve “Isıtma-Soğutma-Havalandırma” alanında konutlara katma değer sunan çözümleri ve uygulamaları sizler için derledik.

***

Mart sayımızın “Kapak Proje” bölümünde; deniz ve doğayı buluştururken, benzersiz konum özellikleriyle, ferahlığın ve özgürlüğün tadını doyasıya çıkarma imkanı veren Dedemin Konakları Villaları’nın sakinlerine sağlayacağı avantajları Home Yapı yetkilileri ile konuştuk. “Tepedekiler” bölümünde, yeni projelerinin altyapı çalışmalarını hızlandıran Siltaş Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Özdemir’in 2022 yılı gündemine yer verdik. “Tasarım Ustaları” bölümünde bu ay, fabrika mimarilerinin profesyonelce planlanıp projelendirilmesi gerektiğini söyleyen Home Yapı Kurucu Ortağı Mimar Hasan Aksel Yağcıoğlu’nu konuk ettik. Hasan Bey, fabrika mimarisinde dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Hazırladığımız yeni sayımızı keyifle ve bir solukta okuyacağınızı ümit ediyoruz.

Sağlıklı, mutlu ve huzurlu günler...