Türkiye’de de benzer çözümler aranıyor. Yıllarca beklenen eğitim sisteminde köklü değişiklik kısa vadede gerçekleşir mi bilinmez. Ancak iş dünyasının beklentilerini (ihtiyacını) karşılayacak çözümün, sadece iyi eğitim almış kişilerce olabileceğini sanmıyorum! Hatta biraz daha ileriye gidip, hem iyi eğitim almış hem de deneyim elde etmiş kişilerin bile iş dünyasının yetişmiş eleman sorununa çözüm olacağını da zannetmiyorum! Neden mi?

Şirket kültürüne göre yetişmeli

İş dünyasında kısa da olsa deneyimi olan herkes çevresine bakınca görecek ki, çoğu zaman hem iyi eğitim almış hem de aynı işi yapan rakip firmalarda deneyim kazanmış kişileri işe alınca bile, istenilen verime ulaşılamıyor. Bunu her iki yönde de söylemek mümkün. Yani, işveren de çalışan da beklentileri çoğu zaman karşılayamıyor.
Bunun nedeni şirket kültürüyle alakalı. Yani, aynı sektörde bire bir aynı işi yapan iki firma arasında bile ihtiyaçlar ciddi farklılık gösterebiliyor.
İşte bunun için bir başka şirkette edindiği deneyim çoğu zaman pek işe yaramıyor.

Olması gereken

İş dünyasında asıl olması gereken, “Kendi çalışanına yaşam boyu eğitim verebilmek.”
Yani, yaptığı iş ne olursa olsun düzenli bir eğitim almasını sağlamak ve şirket kültürüyle yetiştirmek. Bu konuda risk yok değil. Örneğin, büyük özverilerle yetiştirdiğin çalışanın bir gün işi bırakıp gidebilir. Kendi işini yapabilir ya da rakip bir firma ile anlaşabilir.
Ancak, bu konuda İK sektörünün yaptığı birçok araştırma gösteriyor ki; “Transferle gelenin transferle gitme oranı çok daha yüksek!”
Yani, kendi şirket kültürünle yetiştirdiğin çalışanın çoğunlukla daha sadık oluyor. Konuya neresinden bakılırsa bakılsın, şirketlerin kendi elemanlarını yetiştirmeleri her zaman daha avantajlı oluyor.

Her sektör için geçerli mi

Buraya kadar yazılanlara bakılınca, “İyi de bu koşullar sadece hizmet sektörü için mümkün olabilir, fiziksel işler için durum farklı” diye düşünülebilir. Ancak hiçbir farkı yok. Örneğin deneyimli bir kaynakçıyı işe aldığınızda da belirli bir süre eski şirket alışkanlıklarını aramasıyla geçiyor. O alışkanlıkların sizin mevcut ihtiyaçlarınızı bire bir karşılama ihtimali oldukça az.
Özetle, sizin işinizi (ve ihtiyaçlarınızı) sizden daha iyi bilen birileri zaten yok. İşte bunun için bileni değil, kolay öğrenebileni aramalı tüm iş dünyası.
Olur da hem bilen, hem de çabuk öğrenebilen birilerini bulursanız da sakın kaçırmayın derim!
Saygılarımla.