Beyaz Eşya ve Yan Sanayi, üretim ve ihracatları ile Türkiye’nin yüz akı olmaya devam ediyor. Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin (TÜRKBESD) verileri, 2021’de altı ana ürün grubunda bir önceki yıla göre üretimin adet bazında yüzde 17, iç satışların yüzde 9, ihracatın ise yüzde 18 oranında arttığını gösteriyor. TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “TÜRKBESD’e üye firmalar olarak geçen yıla göre yatırımlarımızı yüzde 30’un üzerinde bir oranda artırmayı planlıyoruz.” diyor.

Sektörün özellikle Ar-Ge ve teknoloji alanında önemli yatırımlar yaptığını ifade eden TÜRKBESD Başkanı Dinçer, “Türkiye’nin en fazla patente sahip sektörüyüz. 480 milyon dolara yaklaşan yatırım planlarımız ilave üretim tesisi, kapasite artışı, makina parkı yenilenmesi, dijital dönüşüme yönelik teknolojik inovasyon, enerji verimliliği, yeşil dönüşüme yönelik ürün tasarımı ve süreçlerini kapsıyor.” dedi. Bu ay “Beyaz Eşya ve Yan Sanayi ” kapak bölümü çalışmamızda yer verdiğimiz yerli beyaz eşya devi Arçelik de sanayide dijital dönüşüm yolculuğunda Türkiye’ye rehber olmaya devam ediyor. Her gün 7,5 milyon veri toplanan Arçelik Eskişehir Buzdolabı Fabrikası’nda kendi kendine karar verebilen sistemler makinalara uyarlanarak kapasite yüzde 43 artırıldı. Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu; yapay zekâ, makina öğrenmesi ve kendi kendine karar verebilen sistemler kullanılan fabrikanın
fark yaratan özelliklerini açıkladı. Detaylar kapak bölümünde...

Yine bir diğer beyaz eşya devi Haier’in, Eskişehir’de yaptığı yatırıma kapak konumuzda yer verdik. 40 milyon euro yatırımla kurulan ilk fabrikada yıllık 1,5 milyon adetlik kurutma makinası üretimi yapılacak. Haier marka ürünlerin 2022’de Türkiye’de satışa sunulmasını planlanıyor. Bu ay ayrıca “İklimlendirme Sanayi” güçlü üreticilerinden Warmhaus ile “Tarım Makinası” üreticilerinden Savrukoğlu markasının yakın dönem teknoloji ve makina yatırımları ile bu yatırımların kazanımlarına yer verdik. İncelemelerinize sunuyoruz.

***

Mart sayısında makinalara hayat veren aksam üretici ve temsilcilerinin yenilikçi ürün çözüm ve uygulamalarına “Makina ve Aksamları” bölümümüzde yer verdik.

Bir solukta okumanız dileğiyle;