Beyaz Eşya, otomasyonlu üretime hız veren sektörlerin en başında geliyor. Sektöre yöne veren üreticiler, endüstrideki dijital dönüşüme paralel olarak, fabrikalarında "otomasyon endeksi" adı da verilen otomasyonun kullanım oranını artıracak fırsatları içeren noktalarda güçlü otomasyon ekipleri ile gereken denetimleri yaparak, yoğun otomasyon projelerini ardı ardına hayata geçiriyor. Çıkarılan yol haritaları doğrultusunda, iş güvenliği ve ergonomik çalışma riskleri yüksek olan operasyonlar başta olmak üzere, sadece kas gücü gerektiren, çalışan etkisi nedeniyle kalite düşüşüne sebep olabilen noktalarda, otomasyon sistemleri devreye alıyorlar. Gerçekleştirilecek otomasyon uygulamalarında ise öncelikle iş güvenliği, ergonomik koşullar, proses kalite kararlığının sağlanması ve verim artışını sağlayacak noktalarda yatırımlara karar veriliyor. 

Bu yöndeki çalışmalarına hız veren Türkiye'nin güçlü markası Arçelik'in Eskişehir'de kurulu Kompresör İşletmesi, şirket bünyesinde konusunda uzmanlardan oluşan bir ekip ile başlattığı “Otomasyon Fırsatları Denetimi" sonuçlarını da kullanarak son iki yılda yaptığı projelerle otomasyon indeksini % 52’ler mertebesine çıkarmış. 

“Low cost automation” kategorisinden başlayarak insanla aynı ortamda güvenli çalışan “collobrative” robotlar, görsel kontrol ve 3D kamera ile profil tarama uygulamaları gibi bütünleşik sistemlere kadar ulaşan geniş bir yelpazede önemli yatırımlara imza atan markanın üst düzey 7 yöneticisi ile yaptığımız Fabrika Ziyareti çalışmasını, Kapak bölümümüzde inceleyebilirsiniz. 

Yılın ilk sayısının kapak çalışması olarak incelediğimiz "Beyaz Eşya Sanayi" konusunda  Indesit ve Termikel markalarının fabrikalarını da ziyaret ederek, en yetkili ağızlardan otomasyon yatırımlarını ve tecrübe ettikleri kazanımları konuştuk. Yine Fabrika Ziyareti çalışmalarımız kapsamında bir araya geldiğimiz iklimlendirme markası Daikin Türkiye'nin CEO’su Hasan Önder, "2018-2019 yıllarında VRV, merkezi sistem ürünlerinin Türkiye’de üretilmesi için çalışıyoruz" dedi. Röportajın detaylarına İmalat Sanayi bölümümüzden ulaşabilirsiniz. 

Dosya bölümünde dijital dönüşümle birlikte endüstride çok daha fazla söz sahibi olacak "İş Zekası Yazılımları" alanındaki çözümlere,  Ayraç bölümünde rekabetçi üretimin gizli oyuncuları  "Sensör ve Transmitter" ürünlerindeki yeni trendlere, çözümlere ve güncel uygulamalara yer verdik. Her bir sayfası ile bilgi dağarcığınızı genişleteceğinize inanıyoruz.

****

Ocak sayımızda "Tepedekiler"  bölümünün konuğu, Emerson Automation Solution Türkiye ve Güney Hazar Bölgesi  Genel Müdürü Atakan Devrim Pakkan oldu. Başarılı bir iletişim kurabilmenin önemini vurgulayarak, "Ne kadar mühendis olsak da, çözümler fizik, kimya, matematik ile değil, iletişim ile gerçekleşiyor" diyen Devrim Bey ile yaptığımız söyleşiyi keyifle okuyacaksınız. 

Yeni yılın sağlık, mutluluk ve huzur getirmesi dileğiyle, 

Keyifli okumalar..