Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) tarafından kamuoyu ile paylaşılan sektör raporu, Türkiye sanayisine önemli katkılar sağlayan, küresel gücüyle adından söz ettiren beyaz eşya sanayinin güncel durumunu ortaya koyuyor. Covid-19’un tedarik zincirine yansımaları göz önüne alındığında, sonraki dönemde tedarik zincirlerinin esneklik kazanması için dijital dönüşüme uygun altyapının düzenlenmesi ve geliştirilmesi gerektiği ifade ediliyor. Rapor kapsamında verilen Boston Consulting Group araştırması, pandeminin tedarik zinciri üzerinde etkilerini İK, planlama, tedarik, depolama, ulaşım & lojistik boyutlarıyla ele alıyor. Depolama süreçlerinde ilk faz olarak nitelendirilen faaliyetlerin durması öncesinde, “Vardiya değişimleri sırasında etkileşimi en aza indirgeyecek şekilde operasyonu değiştirmek, depo yer bulunurluğunu sağlamak ve ek kapasite seçenekleri belirlemek” yer alıyor. İkinci faz olarak nitelendirilen faaliyetlerin durması esnasında, “Tedarikin temini ve zararlardan kaçınmak adına alternatif kapasiteleri aktive etmek (araçlar, yer, kaynaklar vb.)” ve üçüncü faz yani faaliyetlerin durmasının ardından ise “İhtiyaca göre alternatif kapasitelerin kullanımına devam etmek/düşürmek, faaliyetlerin durmasına karşılık aktif şekilde kapasite yönetimine devam etmek” geliyor.

***

Nisan sayımızda “Beyaz Eşya ve Yan Sanayi Depoları” kapak konumuz kapsamında iklimlendirme sistemleri üreticisi Daikin’i vitrine çıkardık. Daikin Türkiye CEO’su Hasan Önder, birimler arasında malzeme transferlerinin otomatik olarak gerçekleştirildiğini, kamera ile iz takibi yapan AGV’ler ile otomatik malzeme transferi sağladıklarını söyledi.

Kapak röportajlarımızdan bir diğerinde ise, Realplas Otomotiv Plastik firmasının Üretim Müdürü Enes Köroğlu sorularımızı cevapladı. Üretimde ve depolamada kullandıkları ERP yazılımı sayesinde ürünlerin takibini yapabildiklerini, FIFO sisteminin sevkiyat öncesinde hangi raftaki, bölmedeki, hangi ürünün gönderileceğini belirleyerek yerini gösterdiğini dile getirdi.

Ayrıca bu sayımızda “Depo Ürün ve Sistemleri” sayfalarımızda; AGV, Otomatik Taşıma Sistemleri, Blower, Transpalet, İş Güvenliği, AIV, Yazılım, Tahrik Sistemleri,
 alet Sistemleri başlıklarındaki konular ile ilgili ürün ve çözümleri okuyabilirsiniz.

Sağlıklı bir ay geçirmenizi dilerim. Keyifli okumalar...