Robot yoğunluğu olarak adlandırılan 10.000 mavi yakalı başına düşen robot sayısı vazgeçilmez gösterge olmaya devam ediyor. Bir süredir metal yakalı unvanı alan robotların yoğunluğunun artması imalat firmalarının teslim tarihlerini tutturma oranlarını ve diğer bilinen avantajları sağlarken uluslara prestij de katan bir faktör olarak kabul ediliyor. 

Robot yoğunluğunda ilk sıra (çevremdekilerin inancının aksine) Güney Kore. Bu ülkenin robot yoğunluğu 613. İkinci sıra Singapur’un. Çoğu kişinin düşüncesinin aksine Japonya ancak dördüncü. Üçüncü sıra Almanya’nın. Beşinci sıra İsveç’in. ABD ancak Danimarka’nın arkasında, yedinci sırayı kapabiliyor. Polonya 33 yoğunlukla otuzuncu. 

Çin fabrikalarını robotlandırmada dünyanın en hızlı ülkesi. Geçen yıl 138.000 robot imalat süreçlerine dahil edilmiş. Diğer deyişle satılan her üç robotun bir tanesi Çin’de devreye alınmış. Rakam bu kadar yüksek olmasına karşın 100 milyona mavi yakalı çalıştırması Çin’i 23. sırada tutuyor.  Zaten Güney Kore birinciliği koruma konusunda çok iddialı; hükümet programları 2022 için 6 milyar dolarlık agresif bir bütçe planı yapmış. 

Robotların endüstrilere dağılımında otomotiv %35 ile birinci. Onu %32 ile elektronik, %10 ile metal sektörleri izliyor. Kimya ve plastik %7, gıda %3, diğerleri de %15 pay alıyor. 

En çok kullanılan türü tahmin etmek zor değil; Eklemli Robot. İkinci sırayı SCARA türü alıyor. Onu sırasıyla Kartezyen, Delta, Silindirik ve Polar izliyor.  
Tahmin etmişsinizdir ama yine de yazayım; Türkiye 30 ülkenin sıralandığı listede yok!