Türkiye; ağır hizmet ve çözümler gerektiren tünel, köprü ve barajların inşasında kayda değer projelere imza atmayı sürdürüyor. Son yıllarda dünya mühendislik literatürüne girecek tünel, köprü ve barajlar yapılan Türkiye’de bu üç başlık altında gerçekleştirilen büyük projeler gelişen bölgesel ihtiyaçlara cevap oluyor. Yeni sayımızda Türkiye’de ulaşım, maden ve enerji faaliyetleriyle paralel olarak artış gösteren baraj projelerinin mimarı SUİŞ PROJE’yi kapağa taşıdık.

Baraj projelerinin maksatlarının; sulama, içme-kullanma ve sanayi suyu temini, hidroelektrik enerji üretimi veya taşkın korumadan bir veya birkaç tanesini içerebildiğini söyleyen Suiş Proje Yönetici Ortağı Ali Kerim Orhon, baraj tipinin belirlenmesini planlamadaki en önemli hususların başında geldiğini vurguluyor. Kil çekirdekli kaya dolgu veya homojen dolgu barajlar ilk tercih edilen, uygulaması nispeten kolay tipler olsa da, zaman içerisinde özellikle kil malzemenin temini yönünde karşılaşılan zorluklar ön yüzü beton kaplamalı ve silindirle sıkıştırılmış beton barajların yaygınlaşmasına neden olduğunu aktaran Orhon, halen planlama çalışmaları süren bir proje ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

Mavi Tünel projesi kapsamında olan Ermenek ve Akçay Su Aktarımı projelerine çözüm sunduklarını aktaran Ali Kerim Orhon, iki ana üniteden oluşacak proje ile ilave yaklaşık 320 milyon m3 suyun Konya Havzası’na aktarılmasının öngörüldüğünü belirterek, halen planlama çalışmalarına devam ettikleri proje kapsamında iki yeni baraj ile toplam 60 km civarında tünelin de bulunduğunu açıkladı. Röportajın detaylarına kapak bölümümüzden ulaşabilirsiniz.

***

Bu ay tesis ziyaretlerimize bir yenisini daha ekledik. İki ayrı tersanede, birinde yeni inşa, diğerinde ise tamir-bakım olmak üzere faaliyetlerini sürdüren, sürekli iyileştirme anlayışıyla hem fiziki hem de sistemsel yatırımlara imza atan Özata Tersanesi’nin değerli yöneticisi Özata Tersanesi Kurucusu ve Sahibi Özdemir Ataseven’i de Gemi İnşa Sanayi sayfalarımızda konuk ettik. Yeni modern blok raspa/boya hollerini, blok taşıyıcısını ve ilave vinçlerini, ayrıca üretimin etkin kontrolü için geliştirdiği ERP sistemini devreye alan dev üreticide yaşanan gelişmeleri ve yakın dönem yatırımlarını Gemi İnşa Sanayi sayfalarında detaylıca inceleyebilirsiniz.

***

Dergimizin ürün ve sistemler sayfalarında ise “Ağır Sanayi” alanında sunulan yenilikçi çözümleri inceleyebilirsiniz.