Dijitalleşmenin ve internetin insan hayatına sunduğu en büyük imkanların başında günlük hayatında kullandığı ürünlerin tüm özelliklerine bir tık ile ulaşabilmesi geliyor. Öyle ki, örneğin sağlıklı ve bakımlı bir toplum için geliştirilen katı ya da likid sabunlar, şampuanlar, hijyenik kağıtlar, parfüm ve deodorant gibi ürünlerinin etiketlerine eklenen QR kodları ve mobil uygulamalar aracılığıyla sesli olarak ürün bilgilerine ulaşılabilmesi bu teknolojiler ile mümkün. Ürün üzerindeki kod uygulamaya okutulduğunda sırasıyla ürün ismi, gramajı, kullanım alanları, kullanım talimatları, dikkat edilmesi gereken hususlar ve çağrı merkezi bilgilerine ulaşılabiliyor. 

Hayatımızın bir vazgeçilmezi haline gelen bu ürünlerden, örneğin bir kağıt havlunun hep aynı emicilikte ve yumuşaklıkta olması,  satın aldığımız bir deodorant yada parfümün hep aynı kokuyu vermesinin ardında tam otomasyonlu hatlarla donatılmış tesislerin olduğunu görüyoruz. 

"Temizlik, Hijyen ve Kozmetik" sektörünü ele aldığımız Nisan sayımızda otomasyonlu hatlarla üretim kapasitelerini artırmaya odaklanan üreticilere odaklandık. 

İlk olarak; ziyaret ettiğimiz, Viking Temizlik'in İzmir Kemalpaşa Fabrikası Müdürü Hüseyin Karakaya; üretim için alınan dolum makinalarında ihtiyaca en uygun ve yüksek verimlilikte olanlarını tercih ettiklerini belirterek, bazı ürün grupları için tam otomatik dolum makinası yatırımı yapacaklarını kaydetti.

İkinci ziyaretimizi, Çerkezköy'deki fabrikasında hem ek tesis hem de yeni makina hatlarına yatırım yapan Hunca Kozmetik'e gerçekleştirdik. 2018 Eylül ayında yeni binasında üretime başlayacak firma, ürün gamı yatırımlarını daha çok renkli kozmetiğe çevirirken; maskara, oje ve ruj üretimini tam otomasyonlu olarak gerçekleştirecek yatırımlarını birer birer hayata geçiriyor.

Fabrika ziyaretlerimiz bunlarla sınırlı değil elbette!.. Otokar ile Otomotiv Sanayi özelinde gerçekleştirdiğimiz röportajda  Üretim ve Tedarik Genel Müdür Yardımcısı ve Dijital Dönüşüm Lideri Ali Rıza Alptekin, IoT teknolojileri kullanarak değer zincirindeki tüm süreçleri birbiriyle konuşturmayı hedeflediklerini kaydetti. 

Yine bu kapsamda ziyaret ettiğimiz Tırsan Treyler'in İşletmeler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Yılmaz; hayata geçmeye hazırlandıkları ve treyler alanında dünyadaki en yüksek test kapasitesine sahip Ar-Ge merkezinin Endüstri 4.0 yolculuğunda kendilerine büyük katkı sunacağını söyledi. 

Dosya bölümünde tesislerin sağlıklı ve sürdürülebilir üretiminin altında yatan "Bakım ve Servis Hizmetleri" alanındaki yeni trendlere, bu alanda yapılmış röportaj ve  güncel uygulamalara; Ayraç bölümünde ise "Enkoder'ler" başlığı altında yeni ürünlere ve uygulamalara yer verdik.

Keyifle okumanız dileğiyle…