Türkiye İMSAD tarafından düzenlenen “Pandeminin Domino Etkisi: 2021’e Girerken Sektör Değerlendirmesi” webinarında konuşan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, inşaat malzemeleri sanayisinin 2020 yılı ilk çeyrekte yüzde 8 büyüdüğünü, Covid-19 etkisiyle ikinci çeyrekte yüzde 8 küçüldüğünü, üçüncü çeyrekte ise yüzde 14,4’lük büyüme ile müthiş bir performans gösterdiğini söyledi. Küçükoğlu, yaklaşık 200 ülkeye ihracat yapabilme kabiliyetiyle sektörün önemli işaretler verdiği bir süreci yaşadıklarını belirterek, “2020’yi ithalatta yaklaşık 6,8 milyar dolarla kapatırken 21 milyar dolara yakın bir ihracatımız olacak ve 50 milyon tonun üzerinde kapasiteye ulaşacağız” dedi. Küçükoğlu ayrıca, 2021 yılında inşaat sektöründe yüzde 4, inşaat malzemeleri sanayisinde de yüzde 6-7 civarında büyüme beklentileri olduğunu da sözlerine ekledi.

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan ise, pandemi sürecinde insanlar evde daha fazla vakit geçirdiği için hane halkının evdeki konforsuzluğu fark ettiğini, bu nedenle gürültü, yalıtım, damlayan-akan tavanlar, zeminler, boya, seramik gibi ertelenmiş ihtiyaçlara talebin arttığını belirtti.

Erdoğan, sektörün hem iç pazara yüklendiğini hem de bölgedeki ülkelerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere üretimini artırdığına dikkat çekti. Söz konusu nedenlerden ötürü pandeminin de yarattığı ivmeyle, 2021 yılında ve gelecek dönemde bilhassa özellikle yan sektörlerde robotlaşmanın daha da artacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

***

Şubat sayımızda kapağımıza “İnşaat Malzemeleri”ni taşıyoruz. Kapak konumuz kapsamında, Yağmur İskele Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yağmur sorularımızı yanıtladı. İskele sistemlerinin deneyimli firmasının robotlu üretimi ve bu bağlamdaki kazanımlarıyla ilgili bilgiler aktaran Yağmur, yatırımlarının sonucunda işletme maliyetinden üretimde standartlaşmaya, kaliteden hatalı üretimin önüne geçilmesine kadar pek çok açıdan fayda sağladıklarını söyledi.

Robotlu Üretim Vizyonumuzda ise, KARDESAN Fırın Ekipmanları ve Endüstriyel Kaplama Genel Müdürü Batuhan Bilgin, üretimde kullandıkları robotlarla misyonları kaliteli ürün üretimini robotlaştırarak daha seri ve kalıcı kıldıklarının altını çizdi.

Gelecek aya kadar keyifli okumalar, sağlıklı günler dilerim...