Tüm sektörlere hammadde kaynağı olabilmesi nedeniyle ihracata katkısı toplam 40 milyar dolar olan Türkiye maden sektörü, geçen yılı yüzde 0,9 kayıpla tamamladı. Sektör, geçen yıl 4,27 milyar dolarlık ihracat yaparken, söz konusu rakamın 1,7 milyar doları doğal taş ihracatından oluştu.

Maden sektörünün 2020 yılını değerlendiren İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer, geçen yıl ilk sert düşüşü sektör ihracatının yüzde 30’unu oluşturan Çin pazarında yaşadıklarını ama yeni normal dönemin başlangıcı olarak kabul edilen haziran ayı ile toparlanmaya başladıklarını aktararak, sektör olarak
2020’de 190 ülkeye ihracat yaptıklarını ve bütün zorluklara rağmen Türkiye’nin toplam ihracatındaki paylarının yüzde 2,73 olarak gerçekleştiğini vurguladı. Madenler içerisinde en değerlisi elbette ki “altın” madeni ve yakın dönemde ülkemizin farklı bölgelerinde tespit edilen altın rezervlerinden birisi olan; Ağrı’nın Diyadin ilçesine bağlı Mollakara köyünde keşfedilen altının çıkarılmasına yönelik hazırlıklara başlandığı ve en az 300 milyon dolarlık yatırım yapılarak, bin kişiye istihdam sağlanacağı ifade edildi. Koza Altın İşletmeleri tarafından, Ağrı’nın Mollakara köyünde tespit edilen 2 zonda 1.5 milyar dolarlık altın rezervinin, 2022 tarihinde çıkarılmaya başlanacağı kaydedildi. Haberle ilgili detaylar “maden sektörü”nü ele aldığımız kapak bölümünde..

Bunun yanısıra Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve Gübretaş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Poyraz, Gübretaş’a ait Söğüt altın sahasında 3,5
milyon onsluk altın kaynağının tespit edildiğini açıklarken rezervin bugünkü parasal değerinin ise 6 milyar 555 milyon dolar olduğu kaydediliyor.

Maden sektörü başta olmak üzere ağır sanayi alanındaki güncel gelişmelere yer verdiğimiz yeni sayımızı,

Bir solukta okumanız dileğiyle….