ERP dünyasının yeni bir gündemi var: “İki Katmanlı ERP”. Bu kavram birisi tam kapsamlı, diğeri değişik ve sınırlı özelliklere sahip olan iki ERP sisteminin birlikte çalıştırılması anlamına geliyor. İki katmanlı ERP uygulamasında önceki ERP sistemi kurum genelinde kullanılmaya devam ediyor, ancak kurumun diğer üniteleri kendilerine daha uygun olan başka çözümü kullanıyorlar. Bu sayede hem mevcut ve hala işe yaramakta olan sistemden yararlanmaya devam ediliyor, hem zahmetli ve maliyetli göç projelerine gerek kalmıyor, hem de görece düşük bir yatırımla yeni ortaya çıkan farklı gereksinimler karşılanabiliyor. 

* * *

İki katmanlı ERP modeli çok lokasyonda çalışan, özellikle de çeşitli yerlerde üretim tesisleri bulunan firmaların radarına girmiş bulunmakta. Geçmişte ERP yazılımını sipariş işleme, muhasebe-finans, pazarlama, insan kaynakları gereksinimlerini dikkate alarak, diğer deyişle imalata üvey evlat muamelesi yaparak seçmiş olan firmalar, kullandıkları ERP’nin karşılayamadığı imalat gereksinimleri için iki katmanlı ERP seçeneğini dikkate almaya başladılar. ABD’deki bir araştırma genel merkezde tipik ERP paketinin ortalama 28 modülü yeterli olurken, üretim tesislerinde 34 modüle gereksinim duyulduğunu ortaya çıkartmış. İki katmanlı ERP bu farkı kapatmak için güzel bir alternatif olmakta. Servis olarak yazılım (SaaS) modeli de iki katmanlı ERP modelinin uygulanmasını kolaylaştırıcı ve ucuzlatıcı etki yaptığından firmaların konuya olan ilgisi giderek artmakta. 

* * *

İki katmanlı ERP modeli yepyeni bir ERP’nin mimarisini sunamasa da kurumu değişim yönetiminden, maliyetli hatalardan ve yorgunluktan koruduğu için incelenmeyi hak ediyor.