Doğanak, Türkiye’de makaron imalatçısı olarak başladığı sanayi ve ticaret hayatına günümüzde birçok farklı sektörde mümessillik, distribütör ve üretici olarak çalışma hayatını sürdürüyor. 1955 yılından bu yana çalışmalarına hız kesmeden devam eden firmanın Prominer ürün grubunu ve avantajlarını Genel Koordinatör Dr. Necdet Biçer’e sizler için sorduk.

-    Firma ve ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 

Prominer ürün grubumuzdan bahsedebilirim. Prominer ürünleri, kömürün kendiliğinden yanması sonucu muhtemel ocak yangınlarını ve yangınla tetiklenen grizu ve kömür tozu infilaklarını önlemek amacıyla sıvı ve toz formlarda geliştirilmiş özgün bir ürün grubudur. Kendiliğinden yanmaya eğilimli yeraltı taşkömürü ve linyit madenlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kömürün kendiliğinden yanması kömür madenciliğinin en büyük sorunlarından bir tanesi. Kendiliğinden yanmanın yeraltında metan ve kömür tozu patlamalarına yol açtığı bilinen bir gerçek. Bu ürünümüz de bahsettiğim yangınların önüne geçebilmek amacıyla oluşturuldu.

-    Prominer ürünlerinin bir kömür yangınında nasıl kullanıldığını anlatabilir misiniz?

Prominer ürünleri sıvı formda belli terkiplerde yangın halindeki kömür stoklarına püskürtülür. Bununla birlikte toz ürün de tatbik edilir. Yeraltı kömür işletmelerinde ise önemli olan fiili yangın başlamadan Prominer ürünlerini kullanmaktır. Biz genellikle yeraltındaki üretim yöntemine göre uygulama öneriyoruz.  Özellikle kalın kömür damarlarında ve arka göçertmeli sistemlerde kızışma ile yangın riski yüksektir. Bu yöntemde yeraltında üretim başlamadan toz Prominer’in tabana ve ayak arkasına serpilmesini öneriyoruz. Bu şekilde kömürün kızışma ve yanma süresi ve riski minimize ediliyor. Aktif yangınlarda ise sıvı Prominer’i temiz su ile karıştırılarak püskürtüyoruz. Genellikle kızışmayla ilgili sorunları muhataplarımızla değerlendirip, uzman personelimiz alternatifli uygulama önerilerimizi sunuyoruz. Prominer Polonya’da KWK Ruda Madeni’nde yıllardır önlenemeyen kendiliğinden yanma olaylarına çözüm olduğu kanıtlanmıştır. Bu başarı sonrası ürün maden yönetimince yazılı bir bildirimle referans alınmıştır.

-    Prominer ürünlerini muadil ürünlerden ayıran özellikler nelerdir?

Öncelikle Prominer ürünlerinin muadili bulunmuyor. Anında kömür tozu oluşumunu dengede tutması, oksidasyonu engellemesi, statik elektrik yüklemelerini etkisiz duruma getirmesi, etkin bir şekilde kömürün yanma ve eğilimini geciktirmesi başlıca özellikleridir. Aktif yangın söndürücü olması ve sönmüş kömür yangınlarında yeniden tutuşmayı önlemesi ortamdaki ısıyı da kontrol altına alıyor.  Bunun dışında kalori kaybından doğan maddi kayıpları ve proseslerdeki verim azalmalarını da önlüyor.

Röportajın tamamını ST Ağır Sanayi Çözümleri Dergisi'nin Mayıs sayısında okuyabilirsiniz.