İSTANBUL(AA) - Makine sektörünün ihracatı, son iki ayda (nisan-mayıs) bir önceki senenin aynı dönemine nazaran yüzde 40'tan fazla daralırken, ilk 5 ayda bir önceki senenin aynı dönemine oranla yüzde 18,5 geriledi.

Makine İhracatçıları Birliği tarfından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, senenin ilk 5 ayında toplam ihracat 6,2 milyar dolar  şeklinde gerçekleşti. Sektörün en büyük pazarlarından Almanya ve İtalya’ya ihracatı mayıs ayında yüzde 45 düşerken, ABD’ye ihracattaki gerileme Mayıs ayında yüzde 63’ü buldu.

Açıklamada görüşlerine baş vurulan Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, Makine üretiminin ana merkezleri olan Çin, AB ve ABD’deki makine imalatının salgın nedeniyle felce uğradığını ve Batı’nın, üretim ve tedarikte Çin’e bağımlı olmanın ağır sonuçlarıyla yüz yüze geldiğini söyleyerek, “Küreselleşme anlayışıyla Çin'e tanınan imtiyazlar dünyanın aleyhine oldu fakat üretimin dağılımında oluşan büyük dengesizlik bu dönemin sonunu getirdi.

Çin-ABD gerginliğinin, Trump tekrar seçilemezse dahi kalıcı hale geldiği düşünülüyor; çünkü Çin her yıl 400 yıl milyar dolar makine ihraç ediyor ve dünya makinelerinin üçte birini üreten bu ülkenin ikamesi herkes için öncelikli mesele haline geliyor. Salgın sürecinde dünya mal ticareti miktar bazında yüzde 20’ye yakın düştü, sene sonuna kadar düşüş daha da artabilir. Bu süreçte en belirleyici faktör teknoloji olacak, ticari sınırları en kolay o geçecek. Türkiye’nin ekonomik büyüme performansına da yüksek teknolojili ürün ihracatından aldığımız pay yön verecek.” şeklinde konuştu.