Madencilikte kullanılan birçok yeni makina ve ekipmanla üretimi artırıp üretim esnasındaki maliyetleri düşürmenin amaçlandığını dile getiren Steinert Türkiye, Türki Cumhuriyetler ve Balkanlar Satış Müdürü Alper Şahin bu makalesinde, bu teknolojilerin kullanımı hakkında bilgilendirmelerde bulunuyor. 

Madencilikte kullanılan birçok yeni makine ve ekipmanla, hem üretimi arttırmak hemde üretim esnasındaki maaliyetleri düşürmek amaçlanmaktadır. Zira üretim esnasında enerji kullanımı, bakım onarımı, lojistiği, atık yönetimi gibi bir çok gider kalemi söz konusudur. Bahsi geçen gider kalemlerini ciddi oranda düşürecek bir teknolojiyi kullanacak kadar cesur bir girişimci  misiniz? 

Dual Enerji Xray ile maden zenginleştirme;

Sensor bazlı ayrıştırma teknolojisinin amacı, cevher ve atık arasındaki farklılığı belirlemektir. Ayrıştırma, elektronik sensörlerle tespit edildikten sonra, mekanik olarak (pnömatik) ayrıştırılmasını esas alır. Ticari kullanımda sensör bazlı maden zenginleştirme makineleri, madenin elektronik sensörlerden geçerek, sensörlerden gelen sinyallerin, bilgisayar yardımıyla atık mı yoksa cevher mi olduğunun yorumlanmasının ardından  otomatik ayrıştırma yapılmasına olanak sağlayacak şekilde dizyan edilmiştir. Aşağıdaki figürde Dual Enerji X-Ray (Steinert XRT), cevher ve atık arasındaki atomik yoğunluk farkını tespit edip, pnömatik olarak ayrıştırma anlatılmıştır.

Peki böyle bir teknoloji, maden işletmesinde nerede konumlanmalıdır. Atık kayaçların prosesin olabildiğince erken evrelerinde ayrıştırılması enerji tasarrufu açısından önemlidir. Bu sebeple, birinci yada ikinci kırıcıdan sonra konumlandırmak en uygunu olacaktır. Zira X-Ray ayrıştırıcılar, 200mm ye kadar (bu ebat madenin cinsine göre değişiklik gösterebilir) madeni ayrıştırabilirler. Genel olarak maden işletmelerinin enerji sarfiyatının 50-60%’ını öğütücü değirmenler, 10%’unu ise ilk ve ikinci kırıcılar tarafından harcanmaktadır. Bu nedenle, öğütücülere beslenecek olan atık taşın önceden ayrıştırılması ile doğacak enerji tasaruffu işletmenin maaliyet kalemlerinde ciddi bir azalmaya olanak sağlayacaktır. 

Ayrıştırma işleminin, şu ana kadar, enerji, işletme maaliyetlerindeki tassaruflarına, üretim mikarındaki artışa kısaca değinmeye çalıştım. Daha az girdi ile işletmenin bakım onarım maaliyetleri ile birlikte taşıma maaliyetlerinde de kayda değer bir azalma söz konusu olacaktır.

Madencilik sektöründe kullanılan sensör bazlı ayrıştırma teknolojilerimiz ve manyetik çözümlerimiz hakkında daha detaylı bilgi talepleriniz ve aklınıza takılan diğer konularda sorularınız için iletişim bilgilerim aşağıda yer almaktadır.