SAKARYA (AA) - Türkiye'nin kara aracı üreticilerinden olan BMC ile treyler firması Öztreyler tarafından üretimi gerçekleştirilen 72 tank taşıyıcının Milli Savunma Bakanlığı'na (MSB) teslimi tamamlandı.

Sakarya'nın Ferizli ilçesindekibulunan Öztreyler fabrikasının bahçesinde tank taşıyıcı üzerine kurulan sahnede düzenlenen törende söz alan Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, bakanlığın TSK'nın modern harp sistemleriyle donatılması, tedariklerinin, bakım onarım modernizasyon faaliyetlerinin yapılması maksadıyla asker sivil ortak çalışma adına yeni döneme girildiğini belirtti.

Türkiye'nin gelişme dinamiğini meydana getiren BMC öncülüğündeki özel sektör firmalarının son dönemde artan şekilde savunma sanayi alanında faaliyet gösterdiğinidile getiren Dere, bakanlık olarak bu şirketlerin izinleri, yönlendirmesi, Ar-Ge destekleri, koordinasyonu, gözetimi konusunda bürokratik engeller oluşturmak yerine mevcut bürokratik engelleri ortadan kaldırarak bu firmaları destekleme yönünde faaliyetlerini icra ettiklerini aktardı.

Dere, bu bağlamda vakıf şirketleri ve BMC'nin de aralarında bulunduğu özel sektör şirketlerinden dünyada savunma sanayi firmaları arasında 2018 senesi itibarıyla ilk 100'e giren 5 firmanın olmasının kendilerini gururlandıran hususlardan biri olduğunu dile getridi.

Savunma sanayisinde ülkenin çağ atladığını söyleyen Dere, TSK tarafından yapılan harekâtlar ve operasyonlar sonrasında üstü kapalı ya da açık ambargolarla karşı karşıya kaldıklarını bildirdi.

Nitelikli insan kaynağını artırarak, firmaları ihracata yönlendirerek bütün yabancı girdileri, ham maddeleri yerli muadilleriyle değiştirerek ikinci bir hamleyle ülkeyi savunma sanayi konusunda milli ve yerliliği yüzde 75'lerin de üzerine çıkararak her konuda kendine yetecek hale getirmeyi hedeflediklerini dile getiren Dere, şöyle devam etti:

"Yapılan çalışmalar yeterli değil. Savunma sanayisi alanında 2018 yılı itibarıyla Ar-Ge harcamamız 8 milyar 250 milyon lira görünüyor. Çalışan sayımız kamu özel tamamı 67 bin. Dolayısıyla nitelikli insan gücü ihtiyacımız had safada. Bu ihtiyacın yanında da üretileni satacak yeni ihracat alanları olmazsa olmazımız. Bununla ilgili Pakistan'a Milgem satacağız, Ukrayna'ya sattığımız İHA'lar SİHA'lar. Malezya'ya Katar'a sattığımız ürünlere baktığımızda son dönemde ihracat kapasitemizin de arttığını, 15 yıl önce 200 milyon dolar seviyesindeki ihracat hacmimizin 2 milyar doları geçtiğini 2,5 milyar dolar mertebesine ulaştığını görmekteyiz."

Son 3,5 senelikdönemde yapılan harekatlar ve operasyonlarda yerli silahların kullanıldığına dikkat çeken Dere, "Hedefimiz TSK'nın vatanımızın korunmasında ve milletinin hizmetinde kullanılan tüm harp sistemlerini milli sanayimizle üretmek. Bu hedefimiz var. Biz ülkemizde neyi yapamıyorsak, bunu yapacak sanayicilerimize fabrikalarımızı tersanelerimizi açıyoruz. Bunların yerlilerini ürettiklerini zaman alım garantisi veriyoruz. Tüm amacımız yerli ve milli savunma sanayini her alanda hakim kılmak. Tank taşıyıcı araçlarla M60, Leopard tanklarımızı, Fırtına obüslerimizi taşıyacağız. Yine bu tesislerde Arifiye'de, Karasu'da üretilecek Altay tanklarımızı bu araçların üzerinde göreceğimiz günler de inşallah yakın diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Römorkunda 1 tankı veya 2 zırhlı muharebe aracını taşıyabilen çekicinin römorkunda hidrolik süspansiyonlu pendular akslar bulunuyor. Tank aşıyıcı araçlar başta Altay tankı olmak üzere M60 tankı, Fırtına obüsü, Leopard tankı, zırhlı muharebe aracı, zırhlı personel taşıyıcı ve her türlü askeri ve sivil araçların etkin şekilde taşınması için geliştirildi.

Yerli ve milli imkanlarla faaliyete geçirilen ve Türkiye'nin savunma sanayisi açısından stratejik öneme haiz tank taşıyıcı araçların çekici bileşeni BMC tarafından İzmir'deki üretim tesislerinde, treyler (römork) bileşeni de Öztreyler tarafından Ferizli ilçesindeki tesislerde yapıldı.