Fabrika mühendislikleri tarihinin en büyük dönüşümünü yaşamakta! Makinalar artık ayrık değil, dijital şebeke üyesi olarak çalışmaktalar, sıradanlıklarını da zeka ile değiştirmekteler. Makina ve cihazların zeki teknolojiler ile birbirileri ile bağlanmaları (Nesnelerin Interneti; IoT) yepyeni ufuklar açmakta. Buradaki en çarpıcı nokta ise önceden bina, işgücü, ekipman, hammadde, enerji şeklinde ifade edilen üretim faktörlerine veri öğesinin de eklenmesi. 

Hammaddeler nasıl doğru ellerde ürünlere dönüştürülünce değer kazanıyorsa veriler de olması gerektiği tarzda dönüştürüldüklerinde daha faydalı hale gelmekteler. Fayda eğer içeriye dönükse verimliliği, dışarıya dönükse de müşteri memnuniyetini arttırmakta. Geleneksel firmalar bugüne değin sadece malzeme dönüştürme amaçlı çalıştıkları için verilerle uğraşmakta sıkıntı çekmekteler. Sıkıntılardan hem dijital iş modelleri geliştirerek, hem de verilerde yatan cevheri dışarıya çıkartacak becerileri edinerek kurtulabilirler. 

Fabrikalara bu konularda yardımcı olmak üzere Endüstriyel Nesnelerin Internet’i Platformu kuruldu. Milyonlarca farklı makinayı, cihazı birbirlerine bağlamak, bunların verilerini eksiksiz kaydetmek ve gerçek zamanlı incelemekle keşfedilen bulguların nasıl faydalı olacağını gösterme amaçlı bu platformun adı; ADAMOS.  
İsmi ADAptive Manufacturing Open Solutions kelimelerinin ilk harflerinden oluşturulan ADAMOS bir ortak girişim. Kurulmasına öncü olan firma da MORI SEIKI. Üyeleri arasında SOFTWARE AG, Dürr, Zeiss, ASM PT başta gelenler. Endüstri 4.0’ın geleceğine IoT tarafından sağlanacak en büyük katkının ADAMOS’tan olacağına hiç şüphe duyulmuyor. 

Endüstri 4.0 yolculuğuna çıkmakta belirsizlik yaşayanlar için önerimiz AMADOS!