Otomotiv dünyası artık yıllar öncesinde konuştuğumuz ve bir hayal gibi gördüğümüz otonom, bağlantılı araç teknolojisine geçişe başlıyor. Elbette konunun teknolojik yapılabilirliğinin yanısıra hukuki altyapısının da hem de uluslar arası normlarda belirlenmesi gerekiyor. Bu kısım bizim konumuz dışında olduğundan teknik kısmına bakacak olursak, kısa süre önce Karsan liderliğinde Adastec iş birliği ile geliştirilen, Avrupa ve Amerika’nın ilk gerçek yol koşullarında kullanıma hazır yüzde 100 elektrikli ve sürücüsüz otobüsü “Otonom Atak Electric”inin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yakından incelenerek test edildiğine şahit olduk. Buradaki püf nokta dünyanın seri üretilen ilk 4. seviye sürücüsüz ve elektrikli otobüsü olmasıydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, “Türkiye’yi dördüncü sanayi devrimi ürün ve teknolojilerinin üssü haline getirmekte kararlıyız” cümlesini sarfetti ki bu yaklaşımın ülkemizde en üst seviyeden kabul görmesi ve dile getirilmesini, teknolojik geleceğimizi ve konumumuz açısından fevkalade önemli buluyoruz.

Bu ay ST Endüstri 4.0 Uygulamaları dergimizin kapak konusunda “Otomotiv Dünyasındaki Endüstri 4.0 Uygulamaları”nı ele aldık ve Endüstri 4.0 için çok önemli bir bileşen haline gelen 5G’ye Vodafone Business’in “özelleştirilmiş mobil şebekesi” ile hazırlanan Tofaş şirketini konuk ettik.

İş birliği kapsamında Tofaş’ın Wi-Fi bağlantısının değiştirileceğini, tesisin farklı bölgelerine dağılmış makinalardan ve IoT sensörlerinden veri toplayan Akıllı
İstasyonlar’ın ve üretim hattında yer alan sıkma makinalarının bağlantılarının sağlanacağını öğrendik. Tofaş, işletme için kritik olan hizmetlerle üretim ağları gibi servisleri tesislerinde kurulan lokal şebeke aracılığı ile güvenli, hızlı, düşük gecikmeli ve kesintisiz şekilde sürdürebilecek. İnsanların, stokların, araçların lokasyonlarının belirlenmesi ve güvenliğin sağlanması, operasyonel etkinliğin artırılması ile işgücü yönetimine destek sağlanması bu teknolojinin sunduğu diğer avantajlar olacak. Detaylar kapak bölümündeki haberimizde…

Bu ay kapak bölümü dışında da otomotiv dünyasındaki yeni iş birliklerini, yakın dönem teknolojilerini ele aldığımız bolca içeriğe sahip bir dergi hazırladık.

Yine Endüstri 4.0 dünyasına yön veren üreticilerin bilgi dağarcığınızı geliştirecek yenilikçi ürün, çözüm ve uygulamalarına yer verdik.