2016yılının en sıcak kavramı Endüstri 4.0, en çok konuşulan teknolojisi deNesnelerin Internet’i (IoT) oldu.

 

IoTcihazlar arası bağlantı anlamına geliyor. Birbirlerine bağlanan cihazlar dahaberleşme içinde olarak dağıtık bir süper üretim sistemi yaratacaklar. Bazıkişilere göre IoT çok büyük ve devrimsel bir konu gibi görünse de gerçektemevcut teknolojimizin mantıksal bir uzantısı. Örneğin RFID kısaltmasıylabilinen, radyo frekansı ile haberleşerek kimlik bilgilendirmesi yapan sistemlerbir IoT uygulaması.

 

Robotlarhem Endüstri 4.0’ın en önemli bileşeni, hem de IoT ile ilişkisi en yoğunolabilecek üretim faktörü. Diğer hiçbir ekipman IoT etkileşiminde robotlarkadar büyük potansiyele sahip değil!

IoT’deöne çıkan ana faktör cihazların birbirleri ile hangi verileri haberleşeceklerive bunun ne yarar getireceği. IoT uygulamasının yararı maliyetinin üstüneçıkmalı.

 

Robotdünyasında bu konuda fırsatlar görebiliyoruz. Bir robot kendisine ilişkinverileri toplar, analiz eder ve bunu paylaşırsa çeşitli yararlar doğabilir.Örneğin robot kendi kullanımına bakarak bakımı için en uygun zamanınıbildirebilir. Örneğin robot kendi performansını kaydedip ileterek kendisindendaha iyi yararlanılmasının önünü açabilir. Ya da bir karma model montaj robotu gelen ürünleri algılayıp doğruoperasyonları yapabilir. Veya bir pick&place robotu yükleme yapabilmek içinautomated guided vehicle çağırabilir.

 

2016bize IoT’yi bıraktı, yeni yılda bu yaratıcılığımızı kullanıp bu teknolojidenyararlanmamız gerekiyor.

2017inovatif bir yıl olsun…