YAPILARIN ANALİZİ VE GÜÇLENDİRİLMESİNDE AKILLI METODOLOJİLER DÖNEMİ BAŞLIYOR YAPILARIN ANALİZİ VE GÜÇLENDİRİLMESİNDE AKILLI METODOLOJİLER DÖNEMİ BAŞLIYOR

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen ve İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programın kapsamında desteklenen “Safe Scaffolding for Safe Life/Güvenli Hayat, Güvenli İskele” projesi İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD) tarafından yürütülüyor. İKSD proje kapsamında tanıtım toplantılarına ve bilinçlendirme çalışmalarına 2021 boyunca devam etti. 

Bu kapsamda; İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Trabzon ve İzmir Şubelerinde proje tanıtım toplantıları, sektörel toplantılar ve inşaat mühendislerinin mesleki gelişimine katkıda bulunmak ve güvenli iskele özelinde İSG ile ilgili bilinç ve farkındalıklarını arttırmak amacıyla mesleki gelişim seminerleri gerçekleştirildi. Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ve YTÜ Yapı Kulübü iş birliği ile inşaat mühendisliği bölümü öğrencilerine, İSG ve güvenli iskele uygulama pratikleri ile ilgili mesleki gelişim seminerleri düzenlendi.

İŞÇİ EĞİTİMLERİ DÜZENLENDİ

Sektörde eğitim ihtiyacının tespit edilmesi için 350 çalışan ve 25 işveren ile “Düşünceden Davranışa Algı Araştırması” ve odak grup görüşmeleri gerçekleştirildi. Elde edilen veriler ile hazırlanan eğitim içerikleriyle, Rönesans Vakıflar GYO, Ege Yapı Kordon şantiyeleri ve Beşiktaş Tersanesi işçilerine güvenli iskele özelinde iş sağlığı ve güvenliği konularında bilinç ve farkındalıklarını arttırmayı yönelik işçi eğitimleri düzenlendi. Aynı zamanda bu eğitimleri kalıcı getirmek amacıyla işçi, işveren ve işçi aileleri için e-learning eğitim platformu ve mobil cihaz uygulaması hazırlıkları devam etmekte.

MESLEK LİSELERİNDE DE EĞİTİMLER VERİLDİ 

Okullarda yüz yüze eğitimin başlamasıyla beraber; İMMİB Erkan Avcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Bahçelievler Türk Telekom Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitmenlere ve inşaat bölümü öğrencilerine, İSG ve güvenli iskele uygulama pratikleri ile ilgili mesleki gelişim seminerleri verildi. Meslek liseleri ve üniversitelerde gerçekleşen eğitim ve seminerlerde; baret, sırt çantası, not defteri ve kalemden oluşan promosyon kiti tüm katılımcılara hediye edildi.

VE ÖNCÜ ÜLKELERE SAHA ZİYARETLERİ … 

Yurt dışı saha ziyaretleri kapsamında güvenli iskele konusunda öncü ülkelerden olan Almanya ve Fransa’da bulunan çatı kuruluşlara ve yüksekte çalışma eğitim merkezlerine iyi uygulamaları yerinde görmek amacıyla çalışma ziyaretleri gerçekleştirildi. İlk olarak Almanya’da, BG BAU - İnşaat Sektörü İş Kazası Sigortaları Birliği’nin Düsseldorf şubesi ve test merkezi ziyaret edildi. Gerçekleştiren ziyarette sektördeki iyi uygulamalar, denetim mekanizmaları ve kaza sigortası hakkında bilgi alındı. Sonrasında alanında Avrupa’nın en büyüğü olan Dortmund Hansemann Eğitim Merkezi’nin eğitim uygulamaları yerinde görülüp, 3 senelik teorik ve pratik eğitim müfredatı incelendi. Köln’de bulunan UEG - Avrupa İskele Şirketleri Birliği, Federal İskele Derneği ve Federal İskeleciler Loncası’na gerçekleştirilen ziyarette; sektördeki gelişmeler, kurumsal yapılanma, üye profili ve faaliyetleri ile ilgili yöneticilerle bilgi alışverişinde bulunuldu.

Bir diğer yurt dışı ziyaretinde ise ilk olarak Fransa’nın Paris şehrinde bulunan SFECE - Fransız İskele ve Kalıp Sendikası merkez ofisi ziyaret edildi ve SFECE’nin organizasyonel işleyişi, faaliyetleri, hizmetleri ve kurumsal yapılanması ile ilgili bilgilendirme ve tanıtım sunumu gerçekleşti. Devamında OPPBTP - İnşaat Sektörü İş Kazalarının Önlenmesi Meslek Kuruluşu ve CRAMIF - Paris Bölgesel Sağlık Sigortası Fonu’ndan yetkililerin katılımıyla Fransa’daki İSG denetim mekanizmaları, önleyici yapılanmalar ve kaza sigortaları hakkında detaylı bilgi alındı. Sonrasında Altitute Formation / Yüksekte Çalışma Eğitim Merkezi yöneticileri ile sektördeki gelişmeler, kurumsal yapılanma, eğitmen profili, eğitim programı ve içeriğiyle ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu.

PROJENİN AMACINI HATIRLAYALIM… 

1 Şubat 2021 tarihi itibariyle faaliyete geçen Safe Scaffolding for Safe Life/Güvenli Hayat, Güvenli İskele projesinin genel amacı; inşaat sektöründe güvenli iskele kullanımı özelinde iş sağlığı ve güvenliği koşullarını iyileştirmek ve konuyla ilgili tüm paydaşların bilgi ve farkındalığını arttırmak. Projenin birincil hedef grupları; sektörde çalışan işçiler, işverenler ve bu grupların diğer aile bireyleridir. İkincil hedef gruplar ise üniversitelerin ilgili bölümlerinde öğrenimine devam eden üniversite öğrencileri, sektöre ara eleman yetiştiren meslek lisesi öğrencileri, eğitimcileri ile sektörde faaliyet gösteren STK’lar, meslek kuruluşları ve şirketlerin yöneticileridir.